Sztárfellépők is lesznek azon a jótékonysági vásáron, amelyet a Fiatal Családosok Klubja és a Családok Éve szervezett közösen. A Családszervezetek Jótékonysági Adventi Vására december 1-én lesz, a Millenáris „B” épületében. A befolyt összeget a Jel Alapítvány kapja. 

Az ünnepi időszak kezdetén, december 1-én lesz a Fiatal Családosok Klubja és a Családok Éve közös szervezésében a Családszervezetek Jótékonysági Adventi Vására. A Millenáris „B” épületébe szervezett esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Fontos az önkéntesség

A mézeskalács sütéssel egybekötött tájékoztatón a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár Novák Katalin és a FICSAK alapítója, Király Nóra a jótékonyság és az önkéntesség fontosságáról is beszélt.

Novák Katalin megjegyezte: közeledik a karácsony, a szeretet, a gyermekek, a születés ünnepe. Advent időszakában, amikor az ünnepre hangolódunk, jobban oda kell figyelni nemcsak a szűkebb, hanem a tágabb környezetünkre is. Mint mondta, az önkéntesség arról szól, hogy felelősséggel tartozunk egymás iránt. Ezt tudjuk kifejezni azzal, hogy időt, pénzt nem sajnálva a jó célok mellé állunk. Az adventi vásár is ilyen, – mint mondta – számára azért kedves kezdeményezés, mert az összefogásról szól, a családszervezetek közös munkájáról szól. Úgy fogalmazott: ezek a szervezetek nem egymással rivalizálva, hanem egymást kiegészítve, támogatva működnek Magyarországon.

Hangsúlyozta: 2018 a Családok Éve, amely nemcsak az ép családokról, hanem a fogyatékkal élő gyermekeket nevelőkről is szól. Néha fontos, hogy azokat a gyermekeket helyezzük az élet középpontjába, akik valamilyen nehézséggel élnek a hétköznapokban. Ilyenek a siketek és nagyothallók is.

A Jel Alapítvány a kedvezményezett

Király Nóra, a FICSAK alapítója megjegyezte: több mint 50 családszervezet jelentkezett a felhívásra, az általuk készített ajándékokból befolyt összeget idén a Jel Alapítványnak utalják át. Kiemelte: az adománygyűjtésen túl az esemény kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a nagyothalló emberekre, hiszen Magyarországon majdnem egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással.

 “Azok a siket gyerekek, akik halló családba születnek, nem tudnak arról, hogy milyen fontos a jelnyelv számukra a nyelvi és más fejlődés szempontjából is” – fejtette ki Tempfli Kátya, a Jel Alapítvány elnöke. Hozzátette: a szervezet azért dolgozik, hogy lehetőséget és eszközt nyújtson a Magyarországon élő hallássérültek számára nyelvi jogaik teljes körű megélésére. Többek közt ezért hozták létre a jelnyelvi játszóházat is, amelyben siket és halló gyerekek játszhatnak együtt. Ezt a játszóházi formát bemutatják majd az adventi vásáron is.

Az eseményen részt vett Kozma Orsi énekesnő, aki a vásár sztárfellépője lesz, és Seres-Kormány Anita, hallássérült olimpikon, kétgyermekes édesanya.