Idén immár harmadszorra szervezi meg a Fiatal Családosok Klubja a Családszervezetek Adventi Jótékonysági Vásárát a jótékonyság jegyében. Az idei esemény a Családok Éve programsorozat részeként kerül megrendezésre. Az első vásárt 2016-ban a Várkert Bazárban rendeztük, melynek sikerén felbuzdulva 2017-ben már egy nagyobb helyszínt, a Millenárist választottunk az esemény otthonául. A támogatott szervezet idén egy különleges alapítvány, akik nagyon fontos és sokak számára láthatatlan munkát végeznek: ők a Jel Alapítvány.

Király Nóra, a FICSAK alapítója gyermekkora óta álmodott egy olyan jótékonysági eseményről, mely meghitt hangulatban, számos szervezet összefogásával és példamutatással képes bebizonyítani, hogy a civil szféra milyen erős és mire képes, ha van egy közös cél. A vásár immár hagyománnyá vált, tehát méltó bizonyíték arra, ami megálmodója és szervezője meg akart mutatni. 2016-ban az Őrzők Alapítványra esett a választás, akik a támogatás segítségével egy teljes lakást tudtak felújítani és gyermekbaráttá varázsolni a daganatos beteg gyermekek és családjaik számára. 2017-ben a Melletted a helyem Egyesület kapta a kézműves termékek eladásából befolyt összeget, akik a koraszülött kisbabák és anyukájuk számára szükséges eszközök megvásárlására fordították azt.

Az idei évben a Jel Alapítványt, tehát a siket és nagyothalló gyermekeket támogatja a vásár a befolyt összeggel.

Siket gyermekkel az élet

Siketként egy gyermek a szokásosnál jobban rá van utalva a környezete segítségére. Egy siket kisgyerek esetében különösen fontos a környezet, kiváltképpen a szülők jelenléte. Magyarországon a siket gyermekek korai (hallás)fejlesztésének célja általában a hallásmaradvány használatának, valamint a szájról való olvasási képességnek a fejlesztése, mellőzve a jelnyelv használatát. Ezek a foglalkozások nem elegendőek ahhoz, hogy egy siket gyermek leküzdje a hangzó nyelv használatával kapcsolatos nehézségeit. Azok a siket gyermekek, akik halló családban születnek, az óvodába vagy az iskolába lépés előtt egyetlen nyelvet sem sajátítanak el, vagyis a grammatikai és a kommunikatív kompetenciájuk nem fejlődhet megfelelő ütemben. A korai jelnyelv-elsajátítás segítené ezeknek a siket gyermekeknek a későbbi iskolai fejlesztését és fejlődését. Ezért fontos, hogy a halló családban felnövő siket gyermekek jelnyelvi fejlesztésének módszerében a kidolgozás kiindulópontja a jelnyelv-elsajátítás típusainak és szakaszainak a feltérképezése legyen.

A jelnyelv elsajátítása nagyon fontos, hisz ennek birtokában tud a gyermek megfelelően fejlődni.
A siket gyermekek többsége halló családokban születik, sajnos ezek a gyermekek otthon nem találkoznak jelnyelvvel, a szülők hangzó nyelven kommunikálnak velük, ezért nyelvi fejlődésük később kezdődik. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a jelnyelv minél korábbi elsajátításával a nehézségek csökkennek a gyermek életében.

Jel Alapítvány – Családok a jelnyelvért!

A Jel Alapítvány 2016 óta végzi tevékenységét a hallássérültek érdekvédelmében. A siketek jelenlegi magyarországi oktatási gyakorlatának ismeretében különösen fontosnak tartjuk, hogy elősegítsük a siket gyerekek jelnyelvhez való korai hozzáférését. A választott nyelv használata és az érthető információk szabad befogadásának lehetősége mindenkit megillet, társadalmi körülményektől függetlenül.
Budapesten nagyszámú siket közösség él, nyelvi kisebbségként. Közösségformáló erejük a jelnyelv és a siket kultúra. Számukra a jelnyelv nem választási lehetőség, hanem a zavartalan kommunikáció lehetősége.

A Jelnyelvi Játszótér programon a hallássérült gyerekek az anyanyelvükön tudnak játszani; családtagjaik közössége is épül. A program integrált: a játékos, élmény alapú érzékenyítés a halló résztvevő gyerekeknek hatékony pozitív szemléletváltozás; a kirekesztő attitűd csökkenését és a befogadást erősíti.

A Jelnyelvi Játszótér egy olyan program, ahol a jelnyelvi kommunikáció természetes, s ebben a közegben vesznek részt a gyerekek felszabadult, örömteli játékban. Ennek a programnak a működéséhez és hosszú távú céljaik eléréséhez van szüksége az alapítványnak a támogatásra, melyet a vásár bevétele jelenti majd számukra.

A probléma közel egymillió embert érint

A jótékonyági esemény apropóján szeretné az egyesület hangsúlyozni, hogy Magyarországon majdnem egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással. A Siketek Világszövetségének határozata alapján, 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján tartják a Siketek Világnapját. A fő cél, hogy felhívják a figyelmet a siket és nagyothalló emberek különleges, jelnyelvre alapuló kommunikációjára mozgósítsák a társadalmat és a döntéshozó szerveket. Világszerte 250 millió ember vallja magát hallássérültnek, közülük 70 millió személy siket.

Szeretettel várjuk a családokat!
Bővebben a vásárról ide kattintva olvashatnak!