A Fiatal Családosok Klubja alapítása óta feladatának tekinti a magyar családok boldogulásának, gyarapodásának ügyét. Így őszintén örülünk, hogy Magyarország Kormánya a családok jövőjére vonatkozó intézkedéseit – amelyeket a Miniszterelnök Úr a hétvégi országértékelő beszédében jelentett be – a legfontosabbak között tartja számon. 

Folyamatosan bővülő fiatal szervezetünk az elmúlt években is igyekezett hatékonyan támogatni a családokat, ez évben, az új intézkedések tekintetében is nagy lendülettel támogatjuk

A hétpontos akcióterv intézkedései már önmagukban is egyedülállók, amelyek a fiatal családosokat kifejezetten érinthetik.

1.      A Kormány döntése értelmében elindul Magyarországon a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Ennek értelmében legalább három gyermek esetében egy család a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásra tarthat igényt.

2.      A négy gyermeket nevelő édesanyák számára hatalmas kedvezményt tartogathat, hogy hozzájárulnak nemzetünk jövőjéhez: teljes személyi jövedelemadó mentességben részesülhetnek. Ezen intézkedéssel egész életükre nézve jelentős összeget takaríthatnak meg, amelyet magukra és a családjukra fordíthatnak.

3.      Bővítésre kerül a CSOK kedvezményes hitele, hiszen jelentős segítséget jelenthet a két- és többgyermekes családoknak, hogy a hitelt a használt lakások vásárlására is felhasználhatják. Tehát a fiatal házaspárok, akik két gyermeket vállalnak, otthonuk megteremtéséhez és életkezdéshez 22 millió, akik három gyermeket szeretnének 35 millió forint támogatást kaphatnak.

4.      Külön öröm, hogy a kormány már a második gyermek születésekor a nagycsaládosok jelzáloghiteléből egymillió forintot fog átvállalni, a harmadik gyereknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot.

5.      Magyarországon Alaptörvény szintjén is rögzített érték a házasság intézménye. A kormány azokat a nőket is további kedvezményekhez juttatja, akik 40 éves koruk alatt kívánják első házasságukat megkötni. Számukra 10 millió forint értékű kedvezményes kölcsön felvételére nyílhat lehetőség. Gyermekvállalásukat ösztönzendő – a kormány tovább intézkedéseként – az újszülött világra jövetelekor 3 évig mentesülnek a havi törlesztőrészletek fizetése alól. A második gyermek megszületésekor szintén 3 évre felfüggesztésre kerül a törlesztés, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Amennyiben pedig a házaspár harmadik gyermeke is megszületik, mentesülhetnek a teljes törlesztés terhétől.

6.      A teljes bölcsődei ellátás megvalósulásával – 2022-re – minden szülőnek lehetősége lesz bölcsődébe vinnie gyermekét.

7.      Az akcióterv utolsó intézkedése a nagyszülői gyed bevezetése, amely során a szülők dönthetnek arról, hogy a nagyszülők maradnak gyeden helyettük és szerepet tudnak vállalni az unokájuk nevelésében.

Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a magyar családtámogatási rendszer szinte egyedülálló Európában, ami példaként szolgálhat az Európai Unió más tagállamai számára. A Fiatal Családosok Klubja egyetért a Kormány álláspontjával, miszerint az Európában jellemző demográfiai folyamatokra a megoldás a családok támogatása.