„Közösen gondolkodunk, dolgozunk azért, hogy minél könnyebb és boldogabb lehessen a családok élete hazánkban. A nemzeti konzultáció sikere nyomán úgy érzem, ez a téma egyre fontosabb. Örülök, hogy idén nagyon sokan hozzátették gondolataikat, ötleteiket és elmondták véleményüket. Az utóbbi időben, nagy örömömre a fiatal családosok támogatása került fókuszba. A téma vitathatatlanul fontos, számunkra pedig elsődleges.” – mondta Király Nóra, a FICSAK alapítója.

2010 óta Magyarország Kormánya több olyan rendszerszintű átalakítást hajtott végre, amely a családokat kívánja segíteni. Egy hosszú távra, nemzetstratégiában gondolkodó felelős kormányzatnak célja és kötelessége, hogy támogassa a családokat. Ez a tudatosság bizonyosodott be a nemzeti konzultáció kapcsán is.

A Fiatal Családosok Klubja már alapítása óta a szívén viseli a magyar családok boldogulásának, gyarapodásának ügyét. Ezzel kapcsolatban őszintén üdvözli, hogy Magyarország Kormánya a családok jövőjére vonatkozó intézkedéseit a legfontosabbak között tartja számon, és az ehhez kapcsolódó kérdéseit a nemzeti konzultáció szintjére emelte. Az országos jelentőségű visszaigazolás megerősíti, hogy a magyar társadalom számára kiemelt fontosságú a családok támogatásának ügye.

A társadalom számít a családok támogatására

A családok védelméről szóló konzultációt csaknem 1,4 millióan töltötték ki, amely megmutatja, hogy nemzeti konszenzus van a családokat segítő és a családok védelmét szolgáló lépések vonatkozásában. A kapott válaszok eredményéből kiderült, hogy a társadalom számít arra, hogy a kormányzat a jövőben is támogatja a családokat, és az elkövetkező intézkedések középpontjában továbbra is a családoknak kell lenniük. A magyar emberek a jövőt a magyar családok támogatásában, a magyar gyerekek születésében látják.

Mi, a FICSAK csapata, továbbra is ezt az irányt képviseljük, egyre több kezdeményezés, projekt és esemény mentén. Az idei évben különös figyelmet fordítunk majd az édesanyák munkaerő piaci helyzetére. Azon dolgozunk, hogy segítsünk számukra harmóniát találni.

Boldog anya, boldog gyermek

A mi házunk táján is egyre több szó esik majd az atipikus foglalkoztatási lehetőségekről, az édesanyák munkavállalásának nehézségeiről. Az atipikus, azaz nem hagyományos foglalkoztatási formák szélesebb körben való elterjesztése tekintetében még van bőven teendő. A kezdeti, pici babás időszak után, mikor az édesanya már szakmai életével is foglalkozni kíván, felmerülnek azok a kérdések, melyekre igyekszünk választ adni.

” Boldog édesanya= boldog gyermek. Üres frázisnak tűnhet, de így igaz. Mind az öt gyermekem születésekor igyekeztem figyelni arra, hogy az első hónapokban szoros és bensőséges kapcsolatot alakítsak ki gyermekeimmel. Ez a kezdeti állapot beleég a gyermekbe, ez lesz a kötődési mintája. Valahogy úgy néz ez ki, hogy minél több jó minta lesz, annál jobbá válik a világ. Hiszek ebben! És abban is, hogy minél több boldog család lesz, annál kiegyensúlyozottabb, boldogabb lesz a következő nemzedék.”- fejtette ki gondolatait Király Nóra.

Ám az édesanyák sokszor vágynak arra, hogy munkájukban is kiteljesedhessenek. Ha édesanyaként, nőként és munkavállalóként is teljes, kiegyensúlyozott életet tudnak élni, az kihat gyermekeikre, házasságukra, környezetükre. Ezért is fontos felhívnunk a figyelmet a lehetőségeik bővítésére és ösztönözni a munkaadókat rugalmasságra, nyitottságra.

A cikk folytatása a FICSAK blogján olvasható!