November 9-én ünnepeltük a Jelnyelv napját, ennek apropóján sajtótájékoztatót tartottunk a Csodavár integrált játszóházban, hogy bejelentsük a vásár idei kedvezményezettjeit. A december 1-jén megrendezendő jótékonysági vásár célja az adománygyűjtésen túl felhívni a figyelmet embertársainkra, és azokra a családokra, közöségekre, ahol siket és nagyothalló gyermekeket nevelnek.

Király Nóra, a FICSAK alapítója beszélt arról, hogy gyermekkora óta álmodott egy olyan jótékonysági eseményről, mely meghitt hangulatban, számos szervezet összefogásával és példamutatással képes bebizonyítani, hogy a civil szféra milyen erős és mire képes, ha van egy közös cél. A vásár immár hagyománnyá vált, tehát méltó bizonyíték arra, ami megálmodója és szervezője meg akart mutatni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy kiket támogatott a vásár az elmúlt években. 2016-ban az Őrzők Alapítványra esett a választás, akik a támogatás segítségével egy teljes lakást tudtak felújítani és gyermekbaráttá varázsolni a daganatos beteg gyermekek és családjaik számára. 2017-ben a Melletted a helyem Egyesület kapta a kézműves termékek eladásából befolyt összeget, akik a koraszülött kisbabák és anyukájuk számára szükséges eszközök megvásárlására fordították azt.

A támogatott szervezet idén egy különleges alapítvány, akik nagyon fontos és sokak számára láthatatlan munkát végeznek: ők a Jel Alapítvány. 

Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke, maga is jelnyelven kommunikálva arról beszélt, hogy a siket és nagyothalló gyerekek boldogulásának, jövőjének kulcsa a magyar jelnyelv, és az, hogy azt elsajátíthassák. Emlékeztetett, a SINOSZ kezdeményezésére november 9-e a magyar jelnyelv napja, és 2009-ben fogadták el azt a dokumentumot, amely kimondja, hogy a siket és nagyothallók elsődleges nyelve a magyar jelnyelv.

Közlése szerint halló családokban születik a siket gyermekek 80 százaléka, és ezért is fontos a Jel Alapítvány munkája, amelyben a halló és siket gyermekek és szüleik a jelnyelven keresztül tudnak kapcsolatot teremteni.

Tempfli Kátya, a Jel Alapítvány elnöke a szervezet „jelnyelvi játszótér” programjáról elmondta, ennek lényege, hogy a halló és siket gyerekek együtt, integráltan, különféle játékos feladatok során sajátítják el a jelnyelvet, és megtanulják elfogadni fogyatékossággal élő társaikat. A gyerekek a foglalkozások során megtanulják leküzdeni a kommunikációs akadályokat és a jótékonysági vásár bevételét is e program bővítésére, folytatására kívánják felhasználni.

Nagyon fontos és hasznos segítség ez, hisz siketként egy gyermek a szokásosnál jobban rá van utalva a környezete segítségére. Egy siket kisgyerek esetében különösen fontos a környezet, kiváltképpen a szülők jelenléte. Magyarországon a siket gyermekek korai (hallás)fejlesztésének célja általában a hallásmaradvány használatának, valamint a szájról való olvasási képességnek a fejlesztése, mellőzve a jelnyelv használatát. Ezek a foglalkozások nem elegendőek ahhoz, hogy egy siket gyermek leküzdje a hangzó nyelv használatával kapcsolatos nehézségeit.

A siket gyermekek többsége halló családokban születik, sajnos ezek a gyermekek otthon nem találkoznak jelnyelvvel, a szülők hangzó nyelven kommunikálnak velük, ezért nyelvi fejlődésük később kezdődik. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a jelnyelv minél korábbi elsajátításával a nehézségek csökkennek a gyermek életében.

A Jelnyelvi Játszótér egy olyan program, ahol a jelnyelvi kommunikáció természetes, s ebben a közegben vesznek részt a gyerekek felszabadult, örömteli játékban. Ennek a programnak a működéséhez és hosszú távú céljaik eléréséhez van szüksége az alapítványnak a támogatásra, melyet a vásár bevétele jelenti majd számukra.