A Fiatal Családosok Klubja a konferencia megszervezésével szerette volna idén is felhívni a figyelmet, hogy az idős kor érték és érdemes figyelnünk a körülöttünk élő idősekre,

Napjainkban körülbelül 600 millió idős, azaz hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet. Az európai országok többségében évről évre csökken az aktív dolgozók aránya, és mivel Európában egyre kevesebb gyermek születik, ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik.
Az idősek foglalkoztatásával növelhető lenne az aktív dolgozók aránya, a családokban végzett segítő munkájukkal pedig csökkenthető lenne a fiatal szülők leterheltsége, és növelhető lenne a fiatalok családalapítási, gyermekvállalási kedve.

Mindez Magyarországra is érvényes. A konferencia előadásaiban említett nyugdíjas szövetkezek abból a célból alakultak, hogy a nyugdíjasok részmunkaidőben tudjanak dolgozni, pénzt keresni, és társadalmilag hasznosnak érezhessék magukat.

A FICSAK igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy az idősek szerepe pótolhatatlan a család életében. Ha szülőként segítségre van szükségünk, a nagymamákra és nagypapákra támaszkodhatunk, hiszen ők tudnak vigyázni a gyerekeinkre, ha kell, ebédet-vacsorát főznek, és ők azok, akiktől a múltat meg tudjuk tanulni, a tapasztalatokat át tudjuk venni. Az ő megbecsülésükre, szeretetükre és tiszteletükre hívjuk fel a figyelmet ezzel a rendezvénnyel, amelynek fő üzenete: az idősek szerepe ugyanolyan meghatározó és nélkülözhetetlen, mint az ifjabbaké.

A konferencián Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy 2010 óta a jelenlegi kormány azon dolgozik, hogy egymás segítésére ösztönözze a generációkat. Elmondta, mindenki maga döntheti el, hogyan szeretné megélni az időskorát, a kormány pedig szeretné megteremteni annak lehetőségét, hogy mindenki megtalálhassa a számítását. Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos azt hangoztatta, hogy szükség van az idősek tudására, tapasztalatára, véleményére, bölcsességére és lényeglátására minden magyar nemzedéknek, különösen a fiatal családosoknak. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, a kormányzatnak és az idősügyben dolgozó szervezeteknek segíteniük kell megtartani és táplálni az idősekben a lelki erőt, az idősügyben és a szociálpolitikában pedig a lehetőséget kell látni és nem valaminek a hiányát.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke azt hangoztatta, hogy az idősebb korosztálynak fontos szerepe van a családpolitika és a népesedéspolitika alakulásban, és nagy hatással lehetnek saját gyerekeik gyerekvállalási döntésére is. Beneda Attila, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 2010-ben a kormány két pillérre – a munkára és a családra – kezdte újraépíteni a társadalmat. A Nők40 programnak köszönhetően – amely lehetővé teszi a nők 40 éves munkaviszony utáni, nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjba vonulását – az idősebb családtagok segíteni tudnak az unokák nevelésében, és aktív részesei lehetnek a háromgenerációs családok újjáépítésének. Megtisztelte a konferenciát Járóka Lívia európai parlamenti képviselő is, aki nem személyesen, hanem videó üzenetében mondta el, hogy az idősek tudásának és tapasztalatának átadása nélkülözhetetlen az ifjabb nemzedék számára, ezért meggyőződése, hogy nagy szükség van a generációk közötti párbeszédre.

A konferenciánkon felszólalt még Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, az Idősek Tanácsának tagja és Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke.

Király Nóra, a FICSAK alapítója hangsúlyozta az esemény kapcsán is, hogy az egyesületet nem azért hozta létre, hogy csak és kizárólag fiatalokkal foglalkozzon. Olyanokat is vár a FICSAK, akiknek még nincs gyermekük, hisz az egyesület szeretne példát mutatni, hogy merjenek belevágni a családalapításba és a gyermekvállalásba. Emellett nagyon fontos az év minden napján az idősek tisztelete, megbecsülése, hisz szerepük demográfiai szempontból is pótolhatatlan.